Over het begrip ‘verslavingen’ bestaan veel verschillende opvattingen. Over het algemeen kan gesteld worden dat wanneer je geestelijk of lichamelijk afhankelijk bent van middelen dat je verslaafd bent. Er bestaan verschillende soorten verslavingen zo is er bijvoorbeeld gedragsverslaving en stofverslaving. Bij eerst genoemde kan je denken aan een telefoon-, game-, internet- of gokverslaving. Bij stofverslaving daarentegen behoren rook-, alcohol- en drugsverslaving. Verslavingen zijn voornamelijk mentale ziekten die moeilijk af te leren zijn. Wanneer de verslaving lang aanhoudt kan dit ook lichamelijke klachten met zich meebrengen.

Alcoholverslaving

Alcoholverslaving is de meest voorkomende verslavingsvorm en heeft invloed op alle lagen in de samenleving. Een alcoholverslaving begint vaak onschuldig met een drankje op een feestje en na verloop van tijd neemt de frequentie van drinken steeds verder toe. Ook zie je dat bij huiselijk vaak alcohol een rol speelt. Het probleem is dat alcohol een middel is dat maatschappelijk geaccepteerd is en daarom moeilijk een grip op te krijgen is.

Rookverslaving

Een rookverslaving heeft veel overeenkomsten met een alcoholverslaving. Vaak begint een rookverslaving ook geleidelijk. Vaak begint het met een sigaret op een feestje en neemt dit steeds verder toe. De rookverslaving komt niet persé door het tabak opzich, maar door het verslavende stofje, nicotine, dat verwerkt zit in de sigaret. Daardoor ervaren veel mensen moeite met het afkicken van een rookverslaving.

Er zijn veel maatschappelijke bewegingen die willen dat publieke gelegenheden rookvrij worden. Dat is een goede ontwikkeling want wanneer mensen roken is dit ook schadelijk voor omstanders. Dit wordt veroorzaakt door het zogenaamde ‘meeroken’. Sta je vlakbij iemand die rook dan heb je kans dat je deze rook zelf ook inademt en daardoor passief aan het roken bent. Met name op kinderen heeft het een negatieve invloed.

Drugsverslaving

Op feestjes lijkt het zo’n leuk idee; een lijntje cocaïne of een pilletje xtc. Mensen vergeten vaak dat drugs een enorme verslavende werking hebben, de één meer dan de ander. Door drugs kan je bepaalde functies in je lichaam veranderen, zoals bijvoorbeeld hallucineren of gevoelens van blijdschap. Mensen met een drugsverslaving kunnen drugs zien als een manier om te ontsnappen aan de werkelijkheid, omdat ze misschien veel problemen hebben.

Telefoonverslaving

Onze maatschappij verandert steeds meer in een digitale maatschappij. Hoewel dit veel positieve dingen met zich meebrengt zitten hier ook negatieve gevolgen aan vast. Zo worden steeds meer kinderen, maar ook volwassenen, verslaafd aan telefoongebruik. Het is belangrijk om de symptomen van een telefoonverslaving tijdig op te merken. Vaak hebben telefoonverslaafden last van concentratieproblemen, maar ook hebben ze minder inlevingsvermogen en creativiteit.  

Bekijk hieronder alle verslavingsartikelen om meer informatie hierover te krijgen en tips om af te kicken!

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer