Duurzaam eten is een begrip dat steeds meer populariteit begint te krijgen. Wij leggen je uit wat dit inhoudt en hoe je zelf duurzamer kan eten.

Voedsel is niet een product dat zomaar in de supermarkt ligt, daar gaat een groot proces aan vooraf. Zo blijkt dat een groot deel van milieuproblemen deels te wijten zijn aan de productie van voedingsmiddelen. Consumenten kunnen hier om denken door bewustere keuzes te maken qua eten. Denk bij het kopen van je eten in de supermarkt eens aan de eerlijke handel van producten, het dierenwelzijn en het milieu. Hoe houdt ik daar precies rekening mee vraag je je af? Er zijn een aantal belangrijke punten waar je op zou kunnen letten.

Biologisch eten

Ten eerste om meer duurzaam te eten is het aan te raden om gebruik te maken van biologische producten. Het dierenwelzijn en milieu staan voorop bij de productie van biologisch voedsel. De leefomgeving van dieren is vaak ook veel beter bij deze producten. Koeien hebben bijvoorbeeld een goed leven gehad doordat ze lekker vaak in de wijde zijn geweest en kippen geweest en bio kippen hebben vaak veel meer ruimte dan plofkippen.

In de supermarkt zijn ze vaak te herkennen aan de woorden ‘bio’ of ‘biologisch’ en zie je ze vaak in groene verpakkingen. Ook zijn ze herkenbaar door de keurmerken: EKO, Europees Biologisch en Demeter.

Voedselverspilling

Het verspillen van voedsel is zowel zonde voor het milieu maar ook voor jouw portemonnee. Uit een onderzoek gedaan door het RIVM blijkt dat 20% van het totale voedsel in Nederland wordt verspilt. Verder blijkt dat dit volledige aantal voorkomen had geworden door betere bewustzijn bij de consumenten.

Het begint vaak al in de supermarkt; koop je teveel dan gooi je waarschijnlijk ook een groot gedeelte weg. Probeer minimalistisch te leven als dit mogelijk is en maak al het voedsel op. Weet je van te voren dat je bepaald voedsel een tijd niet gaat eten? Vries het dan op tijd in zodat je dit later kunt gebruiken.

Daarnaast zijn er ook consumenten die meer eten dan ze daadwerkelijk nodig zijn. Het structureel teveel eten helpt niet mee aan een fitter lichaam.  

Beter leven keurmerk

Het beter leven keurmerk geeft inzichtelijk waar jouw product precies vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Om een keurmerk te mogen dragen moet een bedrijf aan bepaalde eisen voldoen. Het keurmerk onderscheid in 3 categorieën: 1 ster, 2 sterren en 3 sterren. Indien je een product tegenkomt met 1 ster dan betekent dit dat er voldoende aandacht is voor dierenwelzijn en de dieren krijgen meer ruimte dan normaal. Bij twee sterren is er ruim voldoende aandacht voor het dierenwelzijn. Ook hebben alle dieren meer ruimte en mogen ze naar buiten. Heeft een product drie sterren dan is er de meeste aandacht voor het dierenwelzijn. Alle dieren kunnen naar buiten en de stal is zo diervriendelijk mogelijk ingericht.

Plantaardig eten

Zoals je misschien al weet is de productie van vlees niet milieuvriendelijk. De gehele vleesindustrie is verantwoordelijk voor 8% van het totale waterverbruik. Om een kilo rundvlees te produceren is 15.500 liter water nodig. Dit zijn schokkende cijfers en dat is dan ook een reden waarom mensen beginnen met plantaardig eten. Tegenwoordig labelen steeds meer mensen zichzelf als vegetariërs, veganisten en flexitariërs. Ook zijn er nu ook bedrijven die hun menukaart volledig toewijden aan plantaardig eten. Dat is een goede ontwikkeling want het is beter voor je gezondheid om minder vlees te eten. Wel is belangrijk om te vermelden dat je belangrijke voedingsstoffen uit vlees wel moet vervangen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B1, vitamine B12, ijzer en eiwit.

Bekijk hier onder alle artikelen met het onderwerp duurzaam eten om meer informatie te verkrijgen!

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren. Accepteren Lees meer